Cystone™ tablete su biljni proizvod koji pomaže normalnu funkciju bubrega i mokraćnih puteva.

  • Pomaže u sprečavanju nastanka peska i kamena u bubregu i mokraćnim putevima.
  • Olakšava izbacivanje peska i kamena prisutnih u bubregu i mokraćnim putevima, za koje se očekuje spontana eliminacija.
  • Pomaže kod učestalog i bolnog mokrenja izazvanog urinarnim infekcijama, ublažavajući bol.
  • Pomaže u sprečavanju ponavljanja urinarnih infekcija, nakon njihovog izlečenja.

Upotreba: Proizvod je prvenstveno namenjen odraslim osobama, ali ga mogu koristiti i deca starija od 12 godina, uz prethodnu konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

  • Odrasli: 2-3 puta dnevno po 2 tablete
  • Proizvod se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.
  • Deca iznad 12 godina 3 puta dnevno po jedna tableta

cystone-tableteNeželjena dejstva: Nisu poznata.

Napomena: Kod peska u urinarnim putevima neophodna je redovna kontrola urologa.

Mere opreza: Ne koristiti tokom prvog trimestra trudnoće, kao ni celim tokom rizične trudnoće. Proizvod ne treba da koriste osobe alergične ili preosetljive na bilo koju komponentu preparata. Ne prekoračivati način uzimanja.

Sastav:
Jedna tableta sadrži:

  • Ekstrakte biljaka:
  • Didymocarpus pedicellata 65 mg;
  • Saxifraga ligulata 49 mg;
  • Rubia cordifolia 16 mg;
  • Cyperus scariosus 16 mg;
  • Achyranthes aspera 16 mg;
  • Onosma bracteatum 16 mg;
  • Vernonia cinerea 16 mg.
  • Sprašene delove biljaka:
  • Hajrul Yahood Bhasma 16 mg;
  • Shilajeet (prečišćen) 13 mg.

Pakovanje: 100 tableta

Proizvod nije namenjen za dijagnozu, tretman ili lečenje bilo koje bolesti.

Biljke koje ulaze u sastav preparata

Kameni cvet – Didymocarpus pedicellata (Asclepiadaceae)65mg * Niska lekovita biljka sa skraćenim stablom koje nosi 23 para listova postavljenih jedan naspram drugog, jajasto zaobljenih, glatkih, sa žlezdanim pegama. Javlja se na suptropskim zapadnim Himalajima na visinama od 750m do 1700 m nadmorske visine. Koristi se u terapiji hidropsije i raznih tegoba urinarnog trakta, i renalne disfunkcije. Kao antilitatik prevenira nastanak, a kao litotriptik pomaže razgradnju kamena u mokraćnim putevima. Poseduje i antimikrobno dejstvo.
Terapeutski aktivne komponente: eterično ulje koje se dobija etarskom ekstrakcijom lišća sadrži kao glavni sastojak didimokarpen.

  

Saksifraga – Saxifraga ligulata (Saxifragaceae) 49mg * Biljka koja naseljava pojas umerenih Himalaja. Snažan je diuretik, demulcent i adstrigent. Ima sposobnost da rastvara pesak i kamen u mokraćnim putevima.
Terapeutski aktivne komponente: Rizom sadrži taninsku i galnu kiselinu, skrob, mineralne soli, metarbin, glukozu, sluz, vosak, mirisne materije. Bogata je kalcijum oksalatom u suvom ostatku.

  

Broć – Rubia cordifolia (Rubiaceae) 16mg * Puzavica koja raste svuda po Indiji u brežuljkastim oblastima, Šri Lanki, Maleziji, Indoneziji, Japanu,tropskoj Africi. Ima vrlo dug cilindrični koren sa tankom crvenom korom koji poseduje lekovita svojstva. Ima povoljan uticaj kod kamena u bubregu i bešici – rastvara kamen u urinarnom traktu ruberitrinskom kiselinom i omogućava spontano izbacivanje prirodnim putem.
Terapeutski aktivne komponente: urpurin, munjistin, pseudopurpurin, alizarin i njegove glukozide.

  

Kasni oštrik, Vodena palma – Cyperus scariousus (Cyperaceae) 16mg * Vrlo rasprostranjena vrsta u dolinama Indije, naročito u Južnoj Indiji. Raste divlje pored obala reka. Crnkasti rizomi su blago mirisni usled eteričnih ulja koje sadrže, i zbog toga se koriste u aromaterapiji, kao i za odbijanje insekata. Grane su duge sa tri ivice, cvetovi su sitni. Koristi se kao stimulans, tonik, demulcent, diuretik, sredstvo za jačanje stomaka, sredstvo protiv nadimanja, sredstvo koje izaziva znojenje. Veoma je efikasna u lečenju dijareje. Ima anti-inflamatorno i antimikrobno dejstvo.
Terapeutski aktivne komponente: ciperin, esencijalna ulja.

  

Ešinomena – Achyranthes aspera (Amarantaceae) 16mg * Niska lekovita biljka koja raste kao korov na visini od oko 1000 m, i može se naći svuda u Indiji, Šri Lanki, tropskoj Africi, Australiji i Americi. U drevnim rukopisima Ajurveda pominje se kao korisna protiv parazita i mikroba, kao diuretik, digestiv, karminativno sredstvo korisno protiv povraćanja, bronhitisa, abdominalnih bolova, dispepsije, dizenterije. Izbacuje toksine iz organizma i pomaže izbacivanje kamena iz mokraćnih puteva.
Terapeutski aktivne komponente: alkaloidi ahirantin i betain. Ahirantin je alkaloid rastvorljiv u vodi koji može da raširi krvne sudove, snizi krvni pritisak, snizi broj otkucaja srca i ubrza disanje. Saponini ekstrahovani iz cveta pokazuju  diuretičku sposobnost.

  

Onozoma – Onosoma bracteatum (Boraginaceae) 16mg * Rasprostranjena je na Zapadnim Himalajima. Ceni se kao tonik, diuretik, kao tonik kod reumatizma i bolesti bubrega. Ublažava iritiranost stomaka, bešike i otežano uriniranje. Efikasna je i kod uklanjanja kamena u bubregu.
Terapeutski aktivne komponente: kalijum, kalcijum i drugi minerali.

  

Vernonija – Vernonia cinerea (Compositae) * Domaća samonikla vrsta Bengala, Istočne i Zapadne obale Indije i Južne Indije. Cela biljka sa cvetovima koristi se za podsticanje znojenja kod febrilnih stanja. U kombinaciji sa kininom korisna je kod malarijske groznice. List i cela biljka koriste se kao sredstvo za oporavak organizma. Seme se koristi i kao protivotrov i kao sredstvo protiv glista. Cela biljka je sredstvo za spazme bešike i kod otežanog uriniranja. Koren se upotrebljava kod hidropsije.
Terapeutski aktivne komponente: triterpeni.

Šilajet – Shilajeet, Mumio * Šilajet je viskozna supstanca koja sadrži ulje koje je, kada je destilisano, poznato kao ihtiol. Dobijeno prečišćavanjem asfaltne mase koju luče stene na povišenim temperaturama (na toplom vremenu) u nižim delovima Himalaja. Koristi se kao dodatno sredstvo kod genito – urinarnih bolesti i kod dijabetesa, kod kamena u žuči, žutice, uvećane slezine, fermentne dispepsije, parazita, digestivnih problema, hemoroida, gojaznosti, hidropsije, kamena u bubregu i bešici, anurije. Koristan je i kod nervnih bolesti, tuberkuloze, lepre, ekcema, elefantijazisa, anemije, anoreksije, bilijarne kongestije, hroničnog bronhitisa, astme, frakture kostiju. Koristi se i kod parazita kože i kod zapaljenskih otoka i artritisa.
Terapeutski aktivne komponente: Benzojeva kiselina i benzoati.
Zanimljivost: Shilajeet (shilajit) na indisjkom znači nepobediva stena. Naziva se još i „mineralno ulje“ ili „znoj stena“, zbog svog karakterističnog načina nastanka. Ljudi su još u antičko doba primetili da ranjene životinje trljaju ranjeno mesto o stene, i na taj način su otkrivena lekovita svojstva šilajeta.
Hajrul Yahood Bhasma * Fosilni kamen koji se javlja kao okamenjeni plod duguljastog i zašiljenog oblika, ponekad sa drškom. Površina je longitudinalno rebrasta, svako rebro je kvrgavo. Pasta od ovog kamena se priprema prelivanjem kamena vrelom vodom i hlađenjem te mase. Koristi se kao diuretik i kao sredstvo za razbijanje žučnog i mokraćnog kamena. Daje se kod zadržavanja urina i kod bolesti urinarnog trakta. On osvežava i deluje kao demulcent, a kao napitak koristan je za zaustavljanje povraćanja. Njegova primena je korisna kod vezikularnih erupcija kod dece, svraba, prstenastog lišaja i drugih kožnih bolesti.