Rumalaya™ forte se koristi kao dodatak ishrani, kod pacijenata koji imaju smanjenu pokretljivost, ukočenost i bolove, kao posledice povrede i reumatskih oboljenja.

Svojstva: Rumalaya™ forte doprinosi smanjivanju upalnih procesa:

Pomaže oporavak nakon povrede

Olakšava pokretljivost zglobova i ublažava otoke

Omogućava eliminaciju mokraćne kiseline kod gihta

Upotreba: 2 puta dnevno po 1 tableta

Neželjena dejstva: Nisu poznata.

Napomena: Kontraindikovana je primena u trudnoći, laktaciji, kod dece mladje od 12 godina, gastritisa, ulkusa na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Mere opreza:Proizvod ne treba da koriste osobe alergične ili preosetljive na bilo koju komponentu preparata. Ne prekoračivati preporučen način uzimanja.

rumalaya-forte-tableteSastav:

Jedna tableta sadrži:

  • Sprašeni delovi biljaka:
  • Boswellia serrata 240 mg;
  • Commiphora wightii 200 mg;
  • Alpinia galanga 70 mg;
  • Glycyrrhiza glabra 70 mg.
  • Ekstrakti biljaka:
  • Tribulus terrestris 60 mg;
  • Tinospora cordifolia 60 mg.

Pakovanje:60 tableta

Proizvod nije namenjen za dijagnozu, tretman ili lečenje bilo koje bolesti.

Sprašeni delovi biljaka:

Tamjan – Boswelia serrata (Burseraceae) 240mg * Ova biljka je u Ajurvedi poznata hiljadama godina kao lek kod reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, gihta, bolova u zglobovima i mišićima, bolova u leđima. Oleorezina ove biljke poseduje anti – inflamatorna svojstva koja pomažu kod zapalenjskih oboljenja zglobova. Esencijalno ulje poseduje antifungalna svojstva. Blagotvorna je  kod respiratornih bolesti, kao što su bronhitis i astma jer podstiče iskašljavanje.
Terapeutski aktivne komponete: oleorezina, esencijalno ulje, glikozidi, tanini
Zanimljivosti: Tamjan ima široku primenu u verskim obredima zbog verovanja da tera zle duhove. Tamjan je korišćen u Starom Egiptu za balzamovanje mumija. Od davnina se koristi na Bliskom Istoku za održavanje zdravlja zuba i desni. Zbog toga su ovi narodi imali običaj da žvaću komadić tamjana kako bi održavali higijenu zuba.

     

Guggul – Commiphora wightii, sin. Balsamodendrom mukul (Burseraceae) 200mg * U terapeutske svrhe se koristi oleo-gumi-rezina koju biljka luči posle povrede. Koristi se kao demulcent, digestiv (pospešuje varenje), karminativ (protiv nadimanja), spazmolitik (protiv grčeva). Na sluznice deluje adstrigentno i antiseptički. Kod interne upotrebe stimuliše apetit i poboljšava varenje. Poseduje diuretičko dejstvo, pospešuje izlučivanje znoja i olakšava iskašljavanje. Stimuliše uterus pa deluje kao emenagog i regulator menstruacije. Koristi se interno i eksterno kod reumatizma, nervoze, urinarnih poremećaja, oboljenja kože. U stomaku izaziva osećaj topline, brzo se apsorbuje. Povećava broj leukocita i stimuliše fagocitozu. Ekskretuje se preko bubrega, kože i mukoznih membrana i pri tome deluje antiseptički. Pomaže i kod hronične dispepsije, hroničnog kolitisa, ulceracije i dijareje. Poboljšava apetit, popravlja opšte stanje organizma, stišava groznicu.
Terapeutski aktivne komponente: isparljiva ulja, smola, guma, diterpeni, mircen, sezamin

  

Galanga – Alpinia galanga (Zingiberaceae) 70mg * Galanga pridada porodici biljaka sa rizomima kao što su đumbir i kurkuma, slična im je po svojstvima i neizostavni je deo azijske kuhinje. Blagotvorna je kod stomačnih tegoba, nadutosti, mučnine i dispepsije. Poseduje antiinflamatorna svojstva, koja ublažavaju bolove u mišića i zglobovima. Snažan je oksidant koji vezuje slobodne radikale u organizmu. Ispitivanja su pokazala da ova biljka ihibira sintezu masnih kiselina, te smanjuje nivo holesterola u krvi. Koristi se i u parfemskoj industriji zbog svog prijatnog mirisa.
Terapeutski aktivne komponente: šest diarilheptanoida, etarsko ulje, gingeroli, tanini, flavonoidi

     

Sladić – Glycyrrhiza glabra(Fabaceae) 70mg * I kod nas dobro poznata biljka koja poseduje čitav niz lekovitih svojstava. Koristan je kod čitavog niza oboljenja uključujući i povišen nivo holesterola u krvi, oboljenja respiratornog trakta, za ojačavanje imuniteta. Pročišćava krvne sudove, uklanja kalcifikacije i plak sa zidova arterija te pomaže normalnu  funkciju srca. Snažan je u borbi protiv čireva i zapaljenja na sluzokoži i koži. Smanjuje lučenje želudačne kiseline, ublažava simptome gorušice i loše probave, prevenira nastanak čireva. Ima blagotvorno dejstvo i na jetru, povećava količinu i tok žuči, i smanjuje nivo holesterola u krvi. Olakšava iskašljavanje i ublažava respratorne infekcije. Jača imuni sistem podižući nivo interferona u krvi, glavnog borca protiv virusa u organizmu. Fitoestrogeni u sladiću imaju
blagi estrogeni efekat, što može ublažiti neprijatne simptome PMS-a kao što su iritabilnost, nadimanje.. Poseduje i antialergijska svojstva koja su blagotvorna kod alergijskog rinitisa, konjuktivitisa i bronjhijalne astme. Kada se koristi eksterno pomaže u borbi protiv ekcema, dermatitisa i psorijaze.
Terapeutski aktivne komponente: triterpenski glikozidi, izoflavonoidi, halkoni, kumarini, polisaharidi i etarsko ulje.

     

Ekstrakti biljaka:

Babin zub – Tribulus terrestris (Zygophyllaceae) 60mg * U terapeutske svrhe se koristi plod, naročito koren, a može i cela biljka. Najpoznatija je po svom afrodizijačkom dejstvu, a koristi se i kao sredstvo za osvežavanje, demulcent, diuretik, tonik. Diuretičke osobine ove biljke su rezultat velike količine prisutnih nitrata kao i etarskog ulja koje se nalazi u semenu. Stabljike se smatraju adstrigensom. Blagotvorna je kod spermatoree, fosfaturije, cistitisa, kamena u urinarnom traktu, impotencije, inkontinencija urina.
Terapeutski aktivne komponente: alkaloidi, nitrati, peroksidaza, steroidni saponini
Zanimljivost: Naziv ove biljke potiče od oblika ploda koji podseća na papak govečeta.

     

Guduchi, Giloj – Tinospora cordifolia (Menispermaceae) 60mg * Veoma poznata i široko korišćena u Ayurvedi. Stabljika se koristi kod dispepsije, groznice i urinarnih bolesti. Unapređuje imuni sistem i telesnu otpornost pred infekcijama. Spazmolitik je i antipiretik, a deluje i protivupalno. Koristi se kod opšte iscrpljenosti, probavnih smetnji, gubitka apetita i groznice kod dece. Jača imuni sistem održavajući broj belih krvnih zrnaca (makrofaga) na visokom nivou. Korisna je kod dispepsije i groznice. Dobar je diuretik, pomaže izbacivanje kamena iz mokraćnih puteva, pomaže u borbi protiv urinarnih infekcija. Obnavlja oštećenja jetre nastala preteranim konzumiranjem alkohola, trovanjem, hepatitisom.
Terapijski aktivne komponenete: alkaloidi, tinsporin, tinosporid, tinosporazid, cordifol