Rumalaya gel je biljno mineralni proizvod. Olakšava oporavak nakon povreda, uganuća i pomaže kod bolne ukočenosti zglobova. Doprinosi smirivanju zapaljenja različitog porekla (reumatiodni artritis, ankilozirajući spondilitis, osteoartritis, poliartritis, giht, vanzglobni reumatizam,išijalgija, uganuća, sindrom bolnog ramena, fibrozitis, spondiloza vratnih i slabinskih kičmenih pršljenova), kao i ublažavanju bolova.

Upotreba:Naneti u tankom sloju na obolelo mesto 2 puta dnevno i lagano utrljati.

Neželjena dejstva: Nisu poznata.

Napomena: Upotreba kod dece, u periodu trudnoće i laktacije se ne preporučuje.

Mere opreza: Proizvod ne treba da koriste osobe alergične ili preosetljive na bilo koju komponentu preparata.

rumalaya-gelSastav:

Jedan gram gela sadrži:

  • Mentha arvensis 60mg
  • Gaukhteriafragrantissima 55mg
  • Pinus roxburghi 55mg
  • Cinnamomum zeylanicum 30mg
  • Vitex negundo 7,5mg
  • Boswella serrata 7,5mg
  • Zingiber officinalis 7,5mg
  • Podloga q.s. do 1.000mg

Pakovanje:30g

Proizvod nije namenjen za dijagnozu, tretman ili lečenje bilo koje bolesti.

Jedan gram gela sadrži:

Nana – Mentha arvensis (Lamiaceae) 60mg * Nana je veoma poznata lekovita biljka i na našim prostorima, po svojim brojnim lekovitim svojstvima. Najčešće se koristi kao čaj za umirivanje stomačnih tegoba, kao karminativ i ekspektorant (olakšava iskašljavanje). Mentol je glavna terapeutska komponenta ove biljke. To je igličasti prašak karakterističnog mirisa i ukusa koji podseća na pepermint. Na jeziku pali i izaziva osećaj hlađenja. Primenjen spolja, u kremama i gelovima, mentol smanjuje osetljivost kožnih nervnih receptora koji omogućavaju percepciju svraba i bola, te
na taj način ublažava svrab i bol. Mentol takođe selektivno stimuliše receptore za hladnoću, pa se pri lokalnoj primeni spolja na koži izaziva osećaj hlađenja. Zbog navedenih karakteristika, mentol se često koristi u kombinovanim preparatima kod bolova u mišićima, ujeda insekata, malih opekotina, i hemoroida.
Terapeutski aktivne komponente: mentol
Zanimljivost: Koristi se u Kini i Japanu najmanje 2000 godina. U Srednjem veku nana se često koristila za izbeljivanje zuba.

    

Zimzelen – Gaultheria fragrantissima (Ericaceae) 55mg * Kao što joj i samo ime kaže, ova biljka je višegodišnji zimzeleni žbun koji naseljava područje Himalaja, a može se naći u severnoj Americi. U Ajurvedi je poznata kao biljka čije je eterično ulje izuzetno mirisno, opuštajuće i umirujuće, donosi veliko olakšanje bolnim i upaljenim zglobovima. Ovo je bogat prirodni izvor metil salicilata, koji lokalnom primenom podstiče krvotok i omogućava znatno olakšanje kod išijasa, neuralgija i reumatizma. Pri unutrašnjoj upotrebi, poseduje i karminativna i antiseptična svojstva,
Terapeutski aktivne komponente: etarsko ulje, metil – salicilat

        

Sarala – Pinus roxburghii (Pinaceae) 55mg * U terapeutske svrhe se koristi etarsko ulje koje se dobija destilacijom. Eksterno se već decenijama koristi kao bezbedan iritans kod reumatizma i neuralgija. Koristan je u raznim reumatskim procesima kao što su lumbago, artritis, neuralgija. Poseduje anti – inflamatorna svojstva koja pomažu kod zapaljenskih procesa u zglobovima. Ulje se koristi u brojnim mastima, uljima za masažu, losionima protiv bolova. Pomaže i kod prehlada kada se utrljava na vrat i grudni koš.
Terapeutski aktivne komponente: terpentinsko ulje, alfa i beta pinin, longifolin

     

Cimetovac – Cinnamomum zeylanicum (Lauraceae) 30mg * Droga ove biljke čini oguljena i osušena kora mladih grana cimetovog drveta. Terapeutsko dejstvo ove biljke se krije u kamforu – kristalna supstanca prodornog mirisa koja se dobija destilacijom iz osušenog stabla, grana i lišća biljke. Deluje kao analgetik, anestetik i antipruritik (ublažava svrab). On stimuliše nervne završetke u koži, izaziva blagi površinski bol koji maskira snažniji unutrašnji bol i nelagodnost. Poseduje brojna terapeutska svojstva kad se koristi interno, snažan je antibiotik i antimikotik, stimuliše apetit, smanjuje nadimanje. Cimet se tradicionalno koristi kao začin u kulinarstvu.
Terapeutski aktivne komponente: kamfor, cinamaldehid
Zanimljivost: Još su antički narodi zapazili i opisali paradokslani fenomen ublažavanja jačeg unutrašnjeg bola, izazivanjem slabijeg površinskog bola. To se dešava jer receptori za bol sa kože i receptori za bol u unutrašnjim organima, šalju informacije u isti nervni centar koji se nalazi u kičmenoj moždini. U skladu sa tim su u farmakologiji razvijeni iritansi – sredstva koja aplikovana spolja na bolno područje izazivaju blagu, lokalnu inflamatornu reakciju, što stimuliše senzitivne nervne završetke u koži. Sumiranje brojnih, slabih, bolnih impulsa sa kože značajno ometa osetljivost na snažniji bol unutrašnjih impulsa. Iritansi su uglavnom aromatična ulja čijoj ukupnoj delotvornosti doprinosi i niz placebo efekata: miris, osećaj zagrevanja i hlađenja, masaža, preusmeravanje pažnje od bola ka leku.
Kamfor i mentol spadaju u umerene iritanse.

Himalajski kedar, Dezodorans drvo – Cedrus deodara (Pinaceae) 7,5mg
* U Ajurvedi ova biljka ima široku primenu i poznata je po svojim lekovitim svojstvima. Ulje poseduje antibakterijska, antimikotična i anti-inflamatorna svojstva, te dovodi do smanjenja bola u zglobovima kod artritisa i reumatizma. Vodeni ekstrakt kore ovog drveta može da dovede do smanjenja nivoa šećera u krvi. Uklanja toksine iz creva i popravlja digestivnu funkciju. Blagotvorna je i kod ekcema, psorijaze i drugih oboljenja na koži.
Terapeutski aktivne komponente: terpenoidi
Zanimljivosti: Prevod naziva ove biljke Devadaru; znači “Drvo Bogova”. Šume ovog drveta su smatrane za sveta mesta. U antička vremena je korišćena kao lek za kožna oboljenja kod konja, krava, ovaca, kamila, pasa i druguh životinja.

  

Konopljika, Nirgundi – Vitex negundo (Verbenaceae) 3% * U terapeutske svrhe se koriste svi delovi biljke. Ulje poseduje solidan antibakterijski i antigljivični efekat. Izolovan je i jedan flavon sa blagim estrogenim efektom. Poseduje značajnu protiv-zapaljensku aktivnost. Spolja se koristi kod različitih zapaljenja, čireva i rana. Pospešuje regeneraciju oštećenog tkiva, koristi se kao obloga kod reumatizma i bolova u zglobovima. Korisna je kod žuljeva, podliva, povreda i infekcija kože. Ublažava bolove u mišićima i zglobovima. Veruje se da ova biljka pojačava muški libido.
Terapeutski aktivne komponente: alkaloidi, flavonidi, steroli, monoterpeni

  

Tamjan – Boswelia serrata (Burseraceae) 7,5mg * Ova biljka je u Ajurvedi poznata hiljadama godina kao lek kod reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, gihta, bolova u zglobovima i mišićima, bolova u ledjima. Oleorezina ove biljke poseduje anti – inflamatorna svojstva koja pomažu kod zapalenjskih oboljenja zglobova. Esencijalno ulje poseduje antifungalna svojstva. Blagotvorna je  kod respiratornih bolesti, kao što su bronhitis i astma jer podstiče iskašljavanje.
Terapeutski aktivne komponete: oleorezina, esencijalno ulje, glikozidi, tanini
Zanimljivosti: Tamjan ima široku primenu u verskim obredima zbog verovanja da tera zle duhove. Tamjan je korišćen u Starom Egiptu za balzamovanje mumija. Od davnina se koristi na Bliskom Istoku za održavanje zdravlja zuba i desni. Zbog toga su ovi narodi imali običaj da žvaću komadić tamjana kako bi održavali higijenu zuba.

     

Đumbir – Zingiber officinalis (Zingiberacea) 7,5mg * Zbog svog snažnog ukusa, đumbir je jedan od glavnih sastojaka azijske kuhinje. Poznat je u Ajurvedi zbog svojih terapeutskih svojstava. Efikasan je u borbi protiv mučnine i za smirivanje nervoznog stomaka. Etarsko ulje i nesiparljivi ljuti sastojci đumbira pojačavaju tonus i peristaltiku organa digestivnog trakta. Pojačavaju lučenje pljuvačke, sokova i enzima u želucu, a imaju uticaj i na stvaranje žuči. Često se koristi protiv mučnine koja se javlja prilikom putovanja.
Terapeutski aktivne komponente: seskviterpeni, zingiberen, zingoberol, gingeroli, šogaoli