Šta su hemoroidi?

Hemoroidi ili šuljevi su otečene, proširene vene na analnom otvoru  i donjem rektumu. Ovaj problem nastaje usled povećanog pritiska u krvnim sudovima u karlici, slično kao proširene vene na nogama. Normalni krvni sudovi, pod dejstvom prevelikog pritiska se istežu, prošire, nateknu, upale i počnu da ispadaju.

Hemoroidi se mogu razviti unutar rektuma (unutrašnji hemoroidi) ili ispod kože oko anusa (spoljni hemoroidi).

Jedan su od najčešćih uzroka rektalnog krvarenja.

Pojava hemorioda prisutna je kod oba pola i mada se najviše javlja u dobi između 45 i 65 godina, jedan je od sve češćih zdrvstvenih problema i kod mlađe populacije.

 

Hemoroidi – simptomi

Znaci i simptomi hemoroida uglavnom zavise od vrste hemoroida.

 

Spoljašnji hemoroidi

Nalaze se ispod kože oko anusa, gde se nalazi mnoštvo nervnih završetaka putem kojih osećamo bol.

Simptomi spoljnih hemoroida uključuju:

  • svrab ili iritaciju u analnom području;
  • bol ili nelagodnost;
  • oticanje oko anusa;
  • krvarenje.

 

Unutrašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi se nalaze unutar rektuma, tako da se generalno ne mogu videti ili osetiti. Obično ne izazivaju osećaj bola, zbog manjeg prisustva nervnih završetaka. Međutim,  naprezanje ili iritacija tokom pokreta creva mogu prouzrokovati simptome poput:

  • Bezbolno krvarenje tokom pražnjenja creva. Na toaletnom papiru, nakon brisanja na papiru ili u toaletnoj školjci možete primetiti male količine jarko crvene krvi.
  • Prilikom i nakon vršenja velike nužde, možete primetiti ružičaste kvržice, tkivo ispupčeno izvan analanog otvora, tzv. prolapsirane ili ispupčene hemoroide.

 

Trombozirani hemoroidi

Krv koja se sakuplja u spoljnom hemoroidu, može stvoriti ugrušak (tromb). Trombozirani hemoroid može prouzrokovati sledeće simptome:

  • intenzivan bol;
  • otok;
  • upala;
  • tvrda kvržica blizu anusa.

 

Hemoroidi – uzroci i faktori rizika

Neuredna i nezdrava ishrana, dugotrajno sedenje i stres uzrok su hemoroida o kojima se najmanje priča, jer pri samom pomenu izazivaju neprijatnost.

Pored naslednog faktora, na pojavu hemoroida može uticati i povećan pritisak u donjem rektumu usled:

  • naprezanja prilikom pražnjenja creva;
  • dugog sedenja na toaletu;
  • hronična dijareja ili zatvor;
  • gojaznost;
  • trudnoća;
  • analni seks;
  • redovno dizanje teških stvari.

Premda se smatra da je za nastanak hemoroida ključno nekoliko faktora, često uzrok je nepoznat.

 

Komplikacije

U nekim slučajevima, hronični gubitak krvi iz hemoroida može prouzrokovati anemiju, u kojoj nemate dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca da unose kiseonik u ćelije.

Perianalna tromboza nastaje zgrušavanjem krvi u malim površinskim venama koje okružuju analni otvor, što može biti izuzetno bolno.

 

Kada kod lekara

Ako imate krvarenje tokom pražnjenja creva ili imate hemoroide koji se ne povlače nakon nedelju dana kućne nege, obratite se svom lekaru.

Ne pretpostavljajte da je rektalno krvarenje posledica hemoroida, posebno ako primetite promene u probavi, ako stolica menja boju ili konzistenciju. Rektalno krvarenje može se javiti i kod drugih bolesti, uključujući kolorektalni karcinom i rak anusa.

Potražite hitnu pomoć ako imate velike količine rektalnog krvarenja ili vrtoglavice.

Izostanak blagovremenog i adekvatnog lečenja može dovesti do pucanja uvećanih hemoroida, tromboze, uklještenja i potpunog ispadanja kada ih je nemoguće manuelno vratiti. U takvim slučajevima, hirurška intervencija je neophodna da bi se komplikacija uspešno rešila.

 

Hemoroidi – prevencija

Za prevenciju ponovnog nastanka hemoroida, savetuje se promena stila života, a naročito ishrane.

Konzumirajte namirnice bogate vlaknima. Jedite više voća, povrća i integralnih žitarica. Unosite dosta tečnosti, minimum šest do osam čaša vode. Izbegavajte masnu i jako začinjenu (ljutu) hranu. Ove promene u ishrani pomoći će da održite stolicu mekom i time olakšate pražnjenje creva.

Održavajte zdravu telesnu težinu. Ukoliko zbog prirode posla dugo sedite ili stojite u mestu, napravite kratke pauze i prošetajte kako biste stimulisali krvotok.

Izbegavajte dugo sedenje na toaletu i naprezanje, jer to može povećati pritisak na vene anusa.

Kao nehirurške metode lečenja primenjuju se i terapije preparatima na bazi lekovitog bilja.

U brojnim kliničkim ispitivanjima potvrđena je visoka efikasnost preparata Pilex tablete  kod lečenja unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida koji ne zahtevaju hiruršku intervenciju.