Kompanija The Himalaya Drug Company je osnovana 1930.godine u gradu Dehradun, u Indiji. Prvi proizvod bio je Serpina 1934.godine, sa antihipertenzivnim dejstvom, iz biljke Rauwolfia serpentina.

Kompanija se razvijala i proizvodnju su prebacili u Makali, kao i u druge krajeve Indije. 1975.godine unapređen je postojeći proizvodni pogon u gradu Bangalore, Makali. To predstavlja početak savremene proizvodnje. Godine 1991. u ovaj grad je premešteno i odeljenje koje se bavi razvojem i bezbednošću proizvoda. Danas je glavno sedište kompanije u gradu Bangalore.

Kompanija je dobila ime po planinskom masivu Himalaji. Himalaji su vekovima predstavljali čist i uzvišen ideal, težnju čoveka da otkrije tajnu prirode, to su i osnovni ciljevi kompanije. Osim toga i veliki broj biljaka koji se koristi u proizvodima potiče sa Himalaja. Logo “Himalaya” vizuelno objašnjava njen identitet. List koji se proteže poprečno preko slova “H”, pokazuje usredsređenost kompanije na biljke, zelena boja je približavanje prirodi, a narandžasta predstavlja toplinu i obećava dobro zdravlje.

Od početka rada kompanije, osnovni ciljevi su razvoj,kvalitet i bezbednost novih proizvoda. Prioriteti su približavanje korisniku dobro ispitanim, efikasnim i sigurnim prirodnim proizvodima. Deo kompanije “Himalaya” koji se bavi istraživanjem i razvojem, fokusiran je na razvoj proizvoda, kontrolu kvaliteta i standardizaciju. Kompletna proizvodnja od uzgajanja biljaka do finalnog proizvoda, odvija se u Indiji. Obaveza ove kompanije je ulaganje u stručni kadar i tehnologiju. U proizvodnji se koriste savremene automatske mašine za punjenje, tabletiranje i oblaganje tableta.

Svaki proizvod se godinama ispituje, pre nego što se pojavi na tržištu. To omogućava stvaranje standardizovanih, bezbednih i efikasnih polikomponentnih biljnih proizvoda. Potvrda da “Himalaya Drug Company” obezbeđuje visoki kvalitet i trajnost proizvoda je ISO 9001:2000 sertifikat dobijen 2003.godine. Ovaj sertifikat predstavlja svetski standard u pogledu kvaliteta proizvoda.

Fabrika je u Martu 2010. dobila GMP sertifikat na osnovu standarda Svetske zdravstvene organizacije (WHO)

Danas “Himalaya” proizvode podržava u svojoj praksi više od 250 hiljada doktora širom sveta, kao i korisnici u preko 65 zemalja. Proizvodi “Himalaya” kompanije se dele na:

 • Medicinski program
 • Kozmetički program
 • Veterinarski program
 • Monokomponentne proizvode

Medicinski program ima više od 35 proizvoda i deli se u 4 grupe:

 • Za decu
 • Za žene
 • Za muškarce
 • Za opštu primenu

Najpoznatiji od svih proizvoda je Liv.52, proizveden 1955.godine. On je rangiran kao najbolji hepatoprotektiv, i četvrti farmaceutski proizvod u Indiji.

Veterinarski program

Godine 1998. otvoren je pogon za pravljenje veterinarskih proizvoda. Kompanija ima široku ponudu dobro ispitanih, sigurnih proizvoda, dobijenih iz biljaka. Prioritet im je očuvanje zdravlja i produktivnosti, a kod obolelih životinja olakšavanje tegoba. Danas je u svetu prisutna sve veća bojazan od hemijske kontaminacije namirnica životinjskog porekla. Finalni proizvodi dobijeni od životinja, koje su tretirane ovim veterinarskim preparatima, bezbedni su za ljude.

Kozmetički program

Proizvodnja kozmetičkog programa je pokrenuta 1999.godine. Dugotrajna i obimna ispitivinja,kao i saznanja o prirodnim biljnim proizvodima, iskorišćena su da se formuliše niz kozmetičkih proizvoda, biljnog porekla, koji doprinose dnevnim zdravstvenim potrebama ljudi. Dele se na 5 grupa:

 • Kozmetika za bebe
 • Zdravstvena kozmetika
 • Za negu kose
 • Za negu usta
 • Za negu kože

Monokomponentni biljni proizvodi

To su proizvodi u kojima je prisutan ekstrakt jedne biljke, sposobne da u pravoj koncentraciji stimuliše i poboljša određenu funkciju tela. Ovi proizvodi nastaju kao rezultat praćenja i kontrole biljke, od uzgajanja do laboratorije, u kojoj se vrši ekstrakcija. Potom prolaze stroge testove stabilnosti i sposobnosti delovanja. Ovi proizvodi su korisni, bez obzira na individualnu konstituciju, zdravstveno stanje i metaboličku funkciju.