Alergija na polen je najčešći oblik alergije u opštoj populaciji, poznata još kao polenska kijavica, odnosno alergijski rinitis.Alergije na polen

Alergija na polen nastaje kada imuni sistem bezazlene stvari iz okoline protumači kao opasnost, pa pokrene niz burnih odbrambenih reakcija.

 

Alergija na polen – karakteristike

Karakteristika polenskih alergija je to što se kod obolelih, svake godine u isto vreme javljaju sledeći simptomi :

  • peckanje očiju, crvenilo;
  • kijavica, pojačana sekrecija i začepljenost nosa;
  • kašalj;
  • malaksalost, brzo umaranje;
  • otežano disanje, a u nekim slučajevima i simptomi nalik astmi.

 

Alergija na polen – vrste

Prema godišnjem dobu kada se tegobe javljaju, može se odrediti  vrsta polena koja izaziva alergiju.

Alergija na polen leske javlja se u februaru i martu. Krajem marta i sredinom aprila, povećana je aktivnost polena jasena i breze. Polen breze je najčešći uzročnik alergije u proleće. Vetar može raspršiti polen sa jednog drveta breze i do 100 metara udaljenosti.  Polen platana, aktivan je do sredine maja.

U toku maja do kraja juna, simptomi alergija se javljaju kod velikog broja ljudi zbog  alergije na polen trave. Sredinom avgusta uzročnik simptoma alergije je polen pelina, dok se alergija na polen ambrozije javlja krajem avgusta i početkom septembra, mada može potrajati i do oktobra.

 

Alergija na polen – mere zaštite

Za tačno utvrđivanje vrste polena na koji ste alergični, možete se obratiti alergologu, koji će vas uputiti na testiranje. Kada utvrdimo uzročnika alergije, možemo preduzeti i određene mere zaštite kako bismo sprečili ili umanjili tegobe.

  • Prilikom planiranja godišnjih odmora, svakako treba uzeti u obzir i vreme u kome se javlja alergija na određeni polen.
  • U vreme aktivnosti polena treba smanjiti izlaske napolje, a naročito fizičke aktivnosti na otvorenom prostoru. Ukoliko ste npr. alergični na polen breze, možete ići u šetnju u ranim jutarnjim satima, a izbegavati šetnju u prepodnevnim i poslepodnevnim satima. Treba izbegavati šetnje po vetrovitom vremenu ili koristiti masku, a po povratku iz šetnje savetuje se pranje kose i odeće.
  • Korisna mera je i ispiranje nosa rastvorom na bazi morske soli, koji će ukloniti nakupljen polen. Ovaj rastvor, možete i sami napraviti, tako što ćete na pola litre vode staviti ravnu, čajnu kašičicu morske soli i prokuvati. Rastvor koristite kada se prohladi, kako ne biste oštetili sluznicu nosa. Možete koristiti špric ili specijalne posude, koje se prodaju u apotekama.

 

Alergija na polen – preventivne mere

Razumljivo je da ovakve mere nisu u potpunosti izvodljive, a veoma često su i psihički zamorne.

Stoga preporučuje se jačanje imuniteta i unos dovoljnih količina vitamina, redovan san, zdrava ishrana.

Vitamin C  je značajan za prevenciju nastanka alergija i ublažavanje njihovih simptoma, jer dovodi do bržeg razgrađivanja histamina. Njegovi prirodni izvori su sledeće namirnice : šipurak, peršun, crvena paprika, paradajz, brokoli, kivi, kelj, limun, grejpfrut, prokelj.

Važan faktor u borbi protiv alergija na polen je i jačanje imuniteta, čemu može  pomoći korišćenje biljno-mineralnih dijetetskih proizvoda.